Suzuki

Het Japanse Suzuki is een motormerk dat in de loop der tijd diverse succesverhalen heeft geschreven. Ook op de racecircuits speelt het al lang een aardig woordje mee. In Nederland is het de laatste jaren het best verkopende motorfietsmerk.

Een uit nood geboren motorfiets

In 1909 zet Michio Suzuki een fabriekje op dat weefgetouwen maakt voor de textielindustrie. Het blijkt een goede business en in de decennia daarna groeit Suzuki Loom Works uit tot een forse onderneming.

Plannen om ook de automarkt te veroveren vallen in het water als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, want een personenauto is volgens de Japanse regering nou eenmaal “niet essentieel”.

In de eerste jaren na de oorlog gaat het bedrijf op de oude voet verder. Als in 1951 de katoenmarkt instort, wordt het echter gedwongen om toch naar iets anders uit te zien dan weefgetouwen. Opnieuw valt het oog op een gemotoriseerd voertuig.

Volgens de overlevering is het Michio's zoon Shunzo die al peddelend op de weg terug van een dagje vissen op het idee van een gemotoriseerde fiets komt. Of dit verhaal nu waar is of niet, origineel is zijn idee zeker niet. Wat zeker wel waar is, is dat Suzuki – net als diverse andere Japanse ondernemingen in die tijd – op de proppen komt met een motor die je aan een fiets kunt bevestigen. Al gauw verschijnt ook de eerste kant-en-klare “fiets met hulpmotor” van het merk op de markt: de Power Free.

Internationale doorbraak

Waar vele van zijn concurrenten gebruikmaken van overbodig geworden legermateriaal of omgebouwde motoren is de Power Free echt een staaltje eigen werk van Suzuki. Misschien verklaart dit wel het succes van de Power Free en zijn opvolger, de Diamond Free, waarvan in korte tijd vele duizenden exemplaren worden verkocht. Om veel meer dan een fiets met tankje en hulpmotor gaat het echter nog niet.

De eerste echte Suzuki-motorfiets is de Colleda, een viertakt 90 cc-motor die in 1954 zijn intrede doet. In datzelfde jaar produceert het bedrijf al zo'n 6.000 gemotoriseerde tweewielers per maand en verandert het ook zijn naam in Suzuki Motor Corporation. De tijden van het weefgetouw behoren hiermee definitief tot het verleden.

Aan het eind van de jaren ‘50 wordt de eerste Twin geproduceerd: de Colleda TT. De introductie van de X6 Hustler (ook bekend als T20 Super Six) halverwege de jaren '60 zet het motormerk Suzuki ook internationaal op de kaart. Het is de snelste Japanse 250 cc-motorfiets uit die tijd.

Zijn grotere broer, de 500 cc Titan, volgt spoedig en doet het ook uitstekend. Deze vormt de basis voor de GT500, een model dat in productie zal blijven tot 1977. Dat is trouwens het jaar waarin Nederlander Wil Hartog alias “De Witte Reus” op de TT van Assen de wedstrijd in de 500 cc-klasse op zijn naam schrijft – op een Suzuki. Het is een van de vele raceoverwinningen die het merk op de weg en in het zand in de loop der jaren zal weten te boeken.

Succesnummers

Met de introductie van de GSX-R750 in 1986 brengt Suzuki de motorsport dichter bij de “gewone” motorrijder dan ooit tevoren. Het lichte en supersnelle model wijkt namelijk nauwelijks af van de racemachines waarmee de echte profs over de circuits scheuren. Het blijkt een gouden greep, net als bijvoorbeeld de introductie van de eerste Bandit-modellen in de jaren '90.

Een andere legendarische Suzuki is de GSX-1300R (Hayabusa) uit 1999, die met een topsnelheid van 307 kilometer per uur de concurrentie het nakijken geeft. Net als de GSX-R750 en de Bandit-serie behoort ook de Hayabusa vandaag de dag nog steeds tot de line-up van Suzuki.

Suzuki Intruder

Andere modellen die tegenwoordig van de lopende band rollen zijn onder meer de opvallende Gladius met sportieve 650 cc V-twin motor, de Intruder cruisers en de GSX-R1000, het zwaardere broertje van de beroemde 750 cc-uitvoering.