Motorrijbewijs

De allereerste eis waaraan elke motorrijder uiteraard moet voldoen is dat hij of zij in het bezit is van een geldig rijbewijs voor de motor, het zogenoemde "rijbewijs A".

Om dit te halen moet je in principe zowel een theorie-examen als twee praktijkexamens (de examens “Voertuigbeheersing” en “Verkeersdeelneming”) afleggen.

Daarbij moet je eerst je theorie-examen halen voordat je met praktijklessen mag beginnen. Beschik je echter al over een autorijbewijs (rijbewijs B), dan mag je het theoriegedeelte overslaan en direct beginnen met lessen op de motor.

Voor het afleggen van je motorrijexamens moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Daarnaast ben je verplicht bij het afleggen van je praktijkexamens bepaalde (beschermende) kleding te dragen. Ben je jonger dan 21 jaar, dan mag je alleen praktijkexamen afleggen op een lichte motorfiets (maximaal 25 kW vermogen).

Beperkt motorrijbewijs

Slaag je, dan krijg je het “rijbewijs A-beperkt” uitgereikt. Met dit rijbewijs mag je de eerste 2 jaar uitsluitend lichte motoren besturen. Na die periode vervalt de beperking automatisch en mag je ook op een zware motorfiets stappen.

Als je wilt, mag je trouwens ook als je ouder dan 21 bent praktijkexamen afleggen op een lichte motorfiets. Ook dan ontvang je het “rijbewijs A-beperkt” en gelden verder dezelfde regels.

Nieuwe Europese regels

In 2012 werden nieuwe Europese regels van kracht voor het behalen van je motorrijbewijs. Die houden kort gezegd in dat er een categorie lichte motoren (tot 125 cc) bijkomt, dat de huidige categorie A-beperkt wordt opgerekt tot motoren met een maximaal vermogen van 35 kW, en dat je pas vanaf je 24ste direct mag afrijden op een zware motorfiets.

De Europese minimumleeftijd voor een motorrijbewijs in de lichte categorie is op 16 jaar gesteld, maar zal in Nederland vermoedelijk hoger komen te liggen. De minimumleeftijd voor de categorie A-beperkt zal minstens twee jaar boven de minimumleeftijd voor de lichte motorcategorie komen te liggen.